top of page

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

     

Η διαφήμιση έχει κάνει ένα πράγμα πολύ-πολύ καλά τα τελευταία 70 χρόνια. Κλέβει την προσοχή. Αυτό που εννοώ είναι ότι η διαφήμιση δημιουργήθηκε για να αφαιρέσει χρόνο από την κατανάλωση περιεχομένου και να τον μετατοπίσει στην αναγνωρισιμότητα επωνυμίας/προϊόντος. Σκεφτείτε το ως εξής: όταν βλέπαμε τηλεόραση, τι γινόταν κάθε 7 λεπτά περίπου; Μια σειρά από τηλεοπτικές διαφημίσεις που διαρκούσαν 4 έως 6 λεπτά.

Καθώς διαβάζατε ένα άρθρο στο Forbes.com, τι θα συνέβαινε καθώς μετακινούσατε προς τα κάτω; Μια διαφήμιση για την BMW που καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη του υπολογιστή σας. Αν διάβαζες μια συνέντευξη στο περιοδικό Sports Illustrated πριν από 25 χρόνια, τι συνέβη καθώς γύριζες σελίδα; Μια ολοσέλιδη διαφήμιση που απομάκρυνε την προσοχή σας από το περιεχόμενο που παρακολουθούσατε. Ωστόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι υπηρεσίες ροής έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για να αλλάξουν εντελώς το παιχνίδι.

Σκέφτείτε πόσες ώρες παρακολουθείτε τηλεόραση αυτήν τη στιγμή; Μπορείτε να αναφέρετε έστω και έναν στενό φίλο που δεν είναι συνδρομητής σε μια υπηρεσία ροής βίντεο; Μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το 70% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ έχουν συνδρομή τηλεόρασης/ταινίας, επομένως ακόμα κι αν έχετε έναν φίλο που χρησιμοποιεί τηλεόραση, είναι πιθανό να χρησιμοποιεί και το Netflix.

Δεν το πιστεύετε; Φέτος, το Netflix συγκέντρωσε περισσότερες προβολές στην πλατφόρμα του από ό,τι θεατές δημόσιας και δορυφορικής τηλεόρασης μαζί. Αν και δεν έχω κάνει την έρευνα ο ίδιος, ζω με την κοινή λογική και δίνω προσοχή στα κοινωνικά δρώμενα. Οι δυνατότητες ανάπτυξης των HBO MAX, Disney Plus, Amazon Prime και Hulu είναι ανησυχητικές ή συναρπαστικές ανάλογα απ'την σκοπιά που το βλέπετε. Βάσει στατιστικών το 30% των νοικοκυριών σταμάτησε την τηλεόραση που σημαίνει ότι απομάκρυναν εντελώς το καλώδιο, το 2017. Αυτό ήταν το 2017, τώρα ας σκεφτούμε αυτόν τον αριθμό το 2022.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνει ότι οι τηλεοπτικές διαφημίσεις βρίσκονται σε μεγάλη τριβή ενάντια στην αγορά. Συλλογικά βλέπουμε λιγότερη τηλεόραση και αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στα τηλέφωνά μας. Η ψυχαγωγία συνέχισε να εξελίσσεται και μαζί της, το ίδιο και η προσοχή μας. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι σημαντικό να κατανοήσετε μερικές πληροφορίες.


ΝΟΥΜΕΡΟ 1

• Ναι, η πανδημία επιτάχυνε την μείωση χρήσης της τηλεόρασης , αλλά αυτό δεν είναι μια νέα τάση.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μόνο για εφήβους – στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν «social media». Υπάρχουν απλώς μέσα ενημέρωσης – ένα κέντρο μέσων που έχει αλλάξει γρήγορα. Σήμερα, περισσότερο από το 80% κάθε γενιάς χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Διαδίκτυο δεν ενδιαφέρεται αν δεν είστε διατεθειμένοι να μάθετε τη γλώσσα του. Θα προχωρήσει χωρίς εσάς. Επομένως, η στρατηγική μάρκετινγκ σας πρέπει να εξελιχθεί.


ΝΟΥΜΕΡΟ 2

• Οι influencers είναι οι νέοι "ηγέτες της διαφήμισης". Εσείς, ως έμπορος ή επιχειρηματίας δεν μπορείτε να υποτιμήσετε τη σημασία της κουλτούρας του Διαδικτύου. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο παραδοσιακός τρόπος διαφήμισης έχει πεθάνει και θα πρέπει να ξεχάσετε τις παλιές μεθόδους που μπορεί να λειτουργούσαν στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε την πολυτέλεια να διαγράψετε αυτούς τους νέους δημιουργούς που διαταράσσουν τον χώρο σας. Το DoggFace208 είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτού. Με τα χρόνια, το Ocean Spray έχει ξοδέψει εκατομμύρια εκατομμύρια δολάρια για να τραβήξει λιγότερη προσοχή και πολιτιστική συνάφεια από ό,τι το DoggFace208 συγκέντρωσε σε 1 λεπτό. Παράπλευρη σημείωση, συγχαρητήρια στον Ocean Spray που τράβηξε την προσοχή και πρόσθεσε στην αφήγηση (θα προχωρήσω σε βάθος σε αυτήν την πολιτιστική στιγμή σε επόμενο άρθρο).


Όπως ανέφερα προηγουμένως, η παραδοσιακή διαφήμιση κλέβει την προσοχή από το τί θέλει πραγματικά να αγοράσει ο καταναλωτής. Τα στελέχη της διαφήμισης το κάνουν αυτό με την ελπίδα ότι ο καταναλωτής μπορεί να θέλει να αγοράσει ή να γνωρίζει τι πουλάει. Πάρτε το και αναποδογυρίστε το, τώρα δίνετε χρόνο σε έναν καταναλωτή που γνωρίζετε ότι θα θέλει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό που προσφέρετε. Κοιτάξτε τη μεγάλη εικόνα και κατανοήστε τι συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι περισσότερες πλατφόρμες μας δίνουν μια ενιαία δυναμική ροή.Οι άνθρωποι αντλούν

περιεχόμενο από πολλά διαφορετικά μέρη (ιδιώτες, επωνυμίες, δημοσιεύσεις κ.λπ.). Εάν μια επωνυμία καταλάβαινε πώς να δημιουργεί περιεχόμενο ή πώς να συνεργαστεί με influencers για να δημιουργήσει πολύ πιο εγγενές περιεχόμενο για αυτήν τη ροή, θα είχε πολύ μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Όταν μια τηλεοπτική εκπομπή πηγαίνει σε μια διαφήμιση, μπορείς να το καταλάβεις. Όταν ενσωματώνεται μια καμπάνια μάρκετινγκ, είτε την κάνετε μόνοι σας είτε συνεργάζεστε με κάποιον influencer μπορεί να είναι λίγο πιο απρόσκοπτη. Αυτό είναι το θέμα. Πώς μοιάζει αυτό στην πραγματική ζωή; Συνεργασίες και χορηγίες με influencers. υποστηρίζοντας τα πράγματα και τα άτομα που βρίσκονται δίπλα στο κοινό-στόχο που θέλετε να προσεγγίσετε.

Πάνω απ 'όλα, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η αγορά αποφασίζει τι έχει αντίκτυπο τώρα, όχι τα στελέχη σε μια αίθουσα συνεδριάσεων. Οι πελάτες αποφάσιζαν πάντα τι τους αρέσει, αλλά οι τηλεοπτικές διαφημίσεις και οι διαφημίσεις στο ραδιόφωνο δεν έδωσαν στα στελέχη της διαφήμισης ανταπόκριση.

Αυτές οι μετρήσεις, που δημιουργούνται αμέσως σε ένα περιβάλλον μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαμορφώνουν πληροφορίες για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των επωνυμιών και την παραγωγή πιο αποτελεσματικών μηνυμάτων. Η ενότητα των σχολίων έχει σημασία, κάτι που με οδηγεί στο επόμενο σημείο.


ΝΟΥΜΕΡΟ 3

• Μπορεί να θέλετε να προσλάβετε έναν έμπειρο επαγγελματία των social media και διαφημίσεων μετά τη δημιουργία. Χρειάζεστε κάποιον που είναι πρόθυμος να κατανοήσει τα πάντα: την πλατφόρμα, το κοινό-στόχο και πώς σχετίζεται με αυτό που θέλετε να κάνετε. Αυτό το άτομο θα είναι βασικό μέλος της ομάδας σας, αυτός που θα ενημερώνει το  περιεχομένου σας. Αυτός ο επαγγελματίας των ΜΜΔ είναι ένα άτομο που αναγνωρίζει πού είναι η προσοχή και πού θα μπορούσε να πάει.



Αν ψάχνετε κάποιον και χρειάζεστε βοήθεια με τα social media, το υλικό και την διαφήμιση της επιχείρησης σας ή του brand σας τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην εταιρεία που έχουμε στον τομέα του Digital marketing και του δημιουργικού περιεχομένου KrMediaX



Αυτοί λοιπόν, για τη δημιουργία αναρτήσεων δίνουν προσοχή στα σχόλια από το διαφημιστικό κείμενο που δημοσιεύετε. Αυτό επιτρέπει στο 20% της δημιουργικής ομάδας του καθενός να είναι απλώς δημιουργικός. Τώρα, μπορούν να δημιουργούν αποκλειστικά για να λαμβάνουν πληροφορίες από τον καταναλωτή. Ζούμε σε έναν κόσμο σήμερα όπου η πλειοψηφία των επωνυμιών εστιάζουν στο στόμα των καταναλωτών, δηλαδή σε αυτό που λένε. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείου πληροφόρησης για τους καταναλωτές είναι επιτακτική. Ωστόσο, το 99% των εμπόρων δεν σκέφτονται αυτόν τον ρόλο.

Τελικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο κόσμος των μέσων ενημέρωσης εξελίσσεται συνεχώς.

Οι αποτελεσματικές στρατηγικές μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν χτίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται υπομονή, ταπεινοφροσύνη και άφθονη ενσυναίσθηση. Πρέπει να δώσετε κάτι πολύτιμο σε αντάλλαγμα για τον χρόνο που αφαιρείτε. Για παράδειγμα, είμαι πολύ αγχωμένος με το να βεβαιωθώ ότι αυτό ήταν ένα πολύτιμο διάβασμα 7 λεπτών για εσάς. Συνοψίζοντας, πρέπει να ζητήσετε/κερδίσετε την προσοχή τους, αντί να το ζητήσετε.

Αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό και αντίθετο με όλα όσα σας έχουν διδαχθεί. Όμως, πρέπει να τα καταφέρετε. Μόλις προσεγγίσετε τη στρατηγική περιεχομένου σας με τη νοοτροπία να δίνετε, αντί να παίρνετε, θα είστε έτοιμοι να προσφέρετε τόση αξία στον τελικό καταναλωτή σας.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, φροντίστε να το μοιραστείτε με φίλους σας!





6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page