top of page

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ

Συχνά, οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι δεν ακούω επειδή μιλάω. Η αλήθεια είναι ότι κάθε δευτερόλεπτο που δεν με βλέπεις να μιλάω, ακούω με προσοχή.

Η ακρόαση ενημερώνει ό,τι κάνω, από το περιεχόμενο που εκθέτω μέχρι τις επενδύσεις που κάνω και παίρνω τις ενδείξεις μου απευθείας από την πηγή: τους καταναλωτές. Είτε στην επιχείρηση είτε στη ζωή, έχω γνήσιο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους και για το τι τους κάνει να ξεχωρίζουν. Πάντα ψάχνω να καταλάβω σε τι δίνουν την προσοχή τους οι άνθρωποι και γιατί. Ενώ οι περισσότερες επωνυμίες και επιχειρήσεις πνίγουν το κοινό τους σε ιδιοτελή μηνύματα και περιεχόμενο, ξέρω ότι η πραγματική μαγεία βρίσκεται στα χαρακώματα με πραγματικούς ανθρώπους να κάνουν μάχη σώμα με σώμα — διαβάζοντας και μαθαίνοντας καθώς απαντώ σε σχόλια, DM, email, tweets και μηνύματα. Από τα πρώτα μου χρόνια η «κοινωνική ακρόαση» ήταν το θεμέλιο της επαγγελματικής μου καριέρας.


Ζούμε μέσα από τον εξανθρωπισμό των επιχειρήσεων. Δεν αρκεί πλέον να λέτε απλώς πόσο εκτιμάτε τους πελάτες σας – πρέπει να το ζήσετε πραγματικά παρέχοντας πραγματική αξία και χρησιμότητα. Το ερώτημα τότε γίνεται, πώς μπορείτε να εξυπηρετήσετε ένα κοινό εάν δεν το γνωρίζετε; — τις προτιμήσεις, τις αντιπάθειές τους, τα πράγματα που πιστεύουν ότι είναι καταπληκτικά και τα πράγματα που πιστεύουν ότι είναι απολύτως χάλια. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σάς δίνουν μια άμεση γραμμή για όλα τα παραπάνω. Αυτό σημαίνει για εσάς ότι υπάρχει ένας άνευ προηγουμένου όγκος έρευνας ελεύθερης αγοράς στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή, εάν είστε διατεθειμένοι να δώσετε προσοχή.


ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ;

Επιτρέψτε μου να σας ζωγραφίσω. Φανταστείτε ότι μπήκατε σε μια καφετέρια και καθίσατε δίπλα σε ένα ζευγάρι. Τυχαίνει να μιλούν για το εμπορικό σήμα σας. Ποιες είναι οι πιθανότητες να καθίσετε εκεί ήσυχα; Καμία απολύτως. Σας εγγυώμαι ότι θα παρουσιάσετε τον εαυτό σας, θα τους ευχαριστήσετε για την επιχείρησή τους και θα συμμετάσχετε στη συζήτηση. Το πλεονέκτημα της κοινωνικής ακρόασης είναι ότι προσφέρει την ίδια ακριβώς ευκαιρία, αλλά διαδικτυακά και σε κλίμακα. Κάθε αναφορά στο Twitter, hashtag, σχόλιο στο Instagram ή DM είναι άλλη μια συνομιλία στο καφενείο στην οποία μπορείτε να συμμετάσχετε.

Η ακρόαση κοινωνικής δικτύωσης είναι η διαδικασία εξόρυξης πλατφορμών και ιστότοπων κοινωνικών μέσων για αναφορές ή συνομιλίες σχετικά με την επωνυμία, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες, τον κλάδο ή τους ανταγωνιστές σας και τη χρήση αυτών των πληροφοριών για να πλαισιώσετε τα επόμενα βήματά σας. Η ακρόαση κρατά τα κλειδιά για όλα όσα πρέπει να ξέρετε σχετικά με τον τρόπο λήψης της επωνυμίας, του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας, καθώς και για τις αναδυόμενες τάσεις και το πώς νιώθουν πραγματικά οι καταναλωτές. Αγνοήστε το και θα αφήσετε πίσω σας ανεκτίμητες πληροφορίες. Χρησιμοποιήστε το σωστά και θα μάθετε πώς να μεγιστοποιήσετε τη δημιουργία περιεχομένου, την ανάπτυξη προϊόντων, την εξυπηρέτηση πελατών και το μάρκετινγκ, ώστε να έχει απήχηση στο κοινό-στόχο σας.

Ακολουθούν ορισμένες από τις πληροφορίες που μπορείτε να παρακολουθείτε με την κοινωνική ακρόαση:

Οι χειρισμοί της επωνυμίας/επιχείρησής σας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα προϊόντα σας

Τα hashtags σας

Τα συνθήματά σας

Σχετικά μη επώνυμα hashtags

Λέξεις-κλειδιά ειδικές για τον κλάδο

Εμπορικές επωνυμίες/λαβές/προϊόντα/συνθήματα ανταγωνιστών

Η ανάλυση αυτών των πληροφοριών σάς επιτρέπει να κατανοήσετε το κοινωνικό συναίσθημα ή πώς αισθάνονται οι άνθρωποι για την επωνυμία σας. Το πιο σημαντικό, σας επιτρέπει να το καταλάβετε σε πραγματικό χρόνο. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτό, αλλά επιτρέψτε μου να το βάλω στο πλαίσιο.

Πού είναι το πρώτο μέρος που συνήθως πηγαίνουν οι άνθρωποι για να αναζητήσουν κάτι; Google, σωστά; Αν με ρωτάτε, η καλύτερη απάντηση θα ήταν το Twitter. Η αναζήτηση στο Twitter είναι το φρούτο με τη χαμηλότερη απόδοση όσον αφορά την κοινωνική ακρόαση. Κυριολεκτικά, μεταβείτε στο Twitter.com/search, πληκτρολογήστε μια λέξη-κλειδί, πατήστε enter και τώρα μπορείτε να δείτε ακριβώς τι λέγεται για την επωνυμία σας ανά πάσα στιγμή. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να απαντήσετε! Η Google είναι εξαιρετική, αλλά δεν σας επιτρέπει να δημιουργήσετε πλαίσιο και να δημιουργήσετε πραγματικές σχέσεις με τον τελικό χρήστη. Εάν θέλετε να αναβαθμίσετε το παιχνίδι ακρόασης κοινωνικής δικτύωσης, η αναζήτηση στο Twitter είναι το κλειδί.

Η αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο και η ακρόαση σε πραγματικό χρόνο είναι ο αγαπημένος μου τρόπος για να αποκτήσω πληροφορίες για τους καταναλωτές σε κλίμακα. Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι πόροι — ρίξτε μια ματιά σε αυτήν τη λίστα με τα καλύτερα εργαλεία ακρόασης μέσων κοινωνικής δικτύωσης… ωστόσο, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Απλά σκάψτε.


ΟΔΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Ας ρίξουμε μια πιο βαθιά ματιά στο πώς η κοινωνική ακρόαση μπορεί να επηρεάσει δραματικά το περιεχόμενο, το προϊόν, την προσωπική επωνυμία ή την επιχείρησή σας.


ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

Ο στόχος δεν είναι απλώς να μάθετε πόσο υπέροχοι πιστεύουν οι άνθρωποι ότι είστε, αλλά να αποκτήσετε πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να εξυπηρετήσετε καλύτερα την κοινότητά σας. Κάτι που μου αρέσει να κάνω είναι απλώς να ρωτήσω τι θέλουν να μάθουν οι άνθρωποι:


Διαβάζοντας ενεργά και απαντώντας στα θέματα για τα οποία οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν, έχω τώρα ένα οπλοστάσιο πιθανών θεμάτων για επερχόμενες αναρτήσεις ιστολογίου, επεισόδια podcast, Instagram stories, reels και πολλά άλλα.


ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΣΑΣ

Όταν μπορείτε να προσδιορίσετε τα προβλήματά τους, καλύτερα να τοποθετήσετε τον εαυτό σας για να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες τους ή να προσφέρετε λύσεις. Για παράδειγμα, φτιάχνω αρκετό περιεχόμενο ενθαρρύνοντας νεαρούς ενήλικες να φύγουν και να βιώσουν τη ζωή πέρα ​​από τη στέγη των γονιών τους. Πώς ήξερα ότι αυτό θα είχε απήχηση; Κοινωνική ακρόαση. Διαβάζοντας έναν τεράστιο όγκο σχολίων κάθε μέρα, έμαθα ότι όλο και περισσότεροι νέοι 20-30 ετών ήταν αγχωμένοι ή ανασφαλείς για το γεγονός ότι οι γονείς τους χρηματοδοτούσαν τη ζωή τους. Το αναγνώρισα ως βασικό σημείο του προβλήματος και χρησιμοποίησα τη γνώση για να ενημερώσω τη στρατηγική περιεχομένου μου.

Η καλύτερη προσέγγιση κοινωνικής ακρόασης σημαίνει να παίρνεις το κακό με το καλό και να χρησιμοποιείς και τα δύο για να βελτιώσεις την επωνυμία ή το προϊόν σου. Τα θετικά σχόλια δεν σημαίνουν ότι δεν έχετε τίποτα να βελτιώσετε και η αντίληψη του κοινού μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Η στιγμή που εφησυχάζεσαι είναι η στιγμή που δεν ακούς ενεργά. Θυμηθείτε, ο σκοπός της ανάλυσης συναισθήματος δεν είναι να χτυπήσει τον εγωισμό σας, είναι να εξαγάγει ενεργά σχόλια για να βελτιώσει την εμπειρία του πελάτη.


ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ένα άλλο ανεκτίμητο πλεονέκτημα είναι η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους ανταγωνιστές σας ή απλώς τον κλάδο σας συνολικά. Δεν είμαι οπαδός του να δίνω πολλή προσοχή σε αυτό που κάνουν οι άλλοι, αλλά είναι πάντα καλό να έχεις μια ιδέα για το πού βρίσκεσαι. Τι λένε οι άνθρωποι για συγκρίσιμες επωνυμίες, προϊόντα ή υπηρεσίες; Πού διαπρέπουν και πού υστερούν; Αυτοί είναι οι τύποι ερωτήσεων και γνώσεων που ζουν πραγματικά στις ενότητες σχολίων και στις ροές κοινωνικής δικτύωσης.


ΒΡΕΙΤΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΣΑΣ

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το πώς να αναπτύξετε την επιχείρησή σας στα social, ρίξτε μια ματιά στο ιστολόγιό μου σχετικά με το μάρκετινγκ επιρροής. Προς το παρόν, ας συζητήσουμε δύο δυνατά παραδείγματα για το πώς να βρείτε επιρροές χρησιμοποιώντας εγγενή εργαλεία σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αρχικά, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση ανά πόλη. Στο Instagram, πληκτρολογήστε το όνομα μιας πόλης και μπορείτε να δείτε κάθε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε αναλυμένη στις πιο δημοφιλείς και πιο πρόσφατες αναρτήσεις. Βρείτε κάποιον στη θέση σας και στείλτε του DM: «Ε! Αγαπάμε το προφίλ σας και θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας!» Είναι τόσο απλό.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε influencers ή brand ambassadors μέσω hashtag. Μεταβείτε στο Instagram και αναζητήστε τα επώνυμα hashtags σας ή αυτά που σχετίζονται με τον κλάδο σας και αλληλεπιδράστε με άτομα που μοιράζονται αναρτήσεις. Αφιερώστε μερικές ώρες σε αυτό κάθε μέρα και θα εκπλαγείτε με το ποσό της υποτιμημένης διανομής και της αναγνωρισιμότητας που έχετε στη διάθεσή σας.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΒΑΘΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΑΣ

Τέλος, η κοινωνική ακρόαση καταλήγει στην ανταπόδοση. Ζούμε σε μια εποχή όπου η καλύτερη στρατηγική μάρκετινγκ είναι να νοιάζεστε! Ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους να προσφέρω αξία είναι η έκπληξη και η απόλαυση. Αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να μάθετε για τα ενδιαφέροντα της κοινότητάς σας και να δημιουργήσετε αυθεντικές συνδέσεις. Μιλήστε με τους ανθρώπους, μάθετε τι αγαπούν και μάθετε πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να προσφέρετε αξία, να λύσετε ένα πρόβλημα ή απλώς να ομορφύνετε τη μέρα κάποιου. Πιστέψτε με, πάει πολύ.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ-ΒΗΜΑΤΑ


Η κοινωνική ακρόαση συνοψίζεται σε μερικά βασικά πράγματα:

Καταργεί τις εικασίες. Όταν ακούτε ενεργά, δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε τι θα έχει απήχηση - ξέρετε, επειδή έχετε δώσει προσοχή.

Σας επιτρέπει να συμμετέχετε σε μεγαλύτερες συνομιλίες. Η κοινωνική ακρόαση σας απομακρύνει από τη φούσκα της επωνυμίας σας και σας επιτρέπει να βλέπετε τα πράγματα στο πλαίσιο μεγαλύτερων πολιτιστικών συνομιλιών. Όταν ενημερώνεστε σωστά για τις αξίες, τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες του κοινού-στόχου σας, διασφαλίζετε ότι η επωνυμία σας παραμένει σχετική και συνειδητή, αποφεύγοντας λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κρίση δημοσίων σχέσεων.

Δείχνει ότι νοιάζεσαι. Η προσοχή του καταναλωτή είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα. Αν θέλετε να το διατηρήσετε, πρέπει πραγματικά να μην δώσετε δεκάρα για αυτούς που ισχυρίζεστε ότι υπηρετείτε…και η καλύτερη εξυπηρέτηση προέρχεται από την ακρόαση.

Πρόκειται για πραγματικούς ανθρώπους και πραγματικές απόψεις σε πραγματικό χρόνο. Συντονιστείτε και ακούστε!

Ευχαριστώ για την ανάγνωση! Εάν βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη, σκεφτείτε να τη μοιραστείτε με έναν φίλο!


 

ΠΗΓΗ: Gary Vaynerchuk

34 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page