top of page

Πώς να παραιτηθείς από τη δουλειά σου σαν επαγγελματίας

Οι άνθρωποι λένε «οι νικητές δεν τα παρατάνε ποτέ και όσοι τα παρατάνε ποτέ δεν κερδίζουν». Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι υπάρχει ένα μεγάλο επιχείρημα για να σταματήσεις αυτά στα οποία δεν είσαι καλός ή αυτά που απλώς μισείς. Για πολλούς ανθρώπους, είναι η βαρετή, μη συναρπαστική, αδιέξοδη δουλειά τους.

Εάν έχετε βρει ένα μέρος που σας αρέσει να πηγαίνετε καθημερινά όπου το κλίμα είναι συναρπαστικό, οι άνθρωποι είναι ζεστοί και φιλόξενοι και έχετε εξαιρετική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, έχετε κερδίσει χρυσό. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, ωστόσο, πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί μένετε σε μια κατάσταση όπου είστε δυστυχισμένοι.

Πάρα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να παραιτηθούν μόνο επειδή χρειάζονται τη δουλειά τους, να πληρώνουν για χαζά πράγματα για να εντυπωσιάσουν τους ανθρώπους που δεν τους αρέσουν καν. Όταν σταματάς να ζεις με βάση τις απόψεις των άλλων, αρχίζεις να βλέπεις ότι η διακοπή μπορεί να είναι στην πραγματικότητα μια στρατηγική κίνηση. Το χειρότερο σενάριο, απογοητεύετε κάποιους ή μετανιώνετε για την απόφασή σας. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε πάντα να βρείτε άλλη δουλειά. Σταματήστε να αναζητάτε άδεια από τη μαμά, τον μπαμπά, τον σύντροφό σας, την κοινωνία ή τους ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζήστε τη ζωή που θέλετε. Αν σημαίνει λιγότερα χρήματα τώρα για περισσότερη ευτυχία αργότερα, ας είναι. Γιατί δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε ένα βήμα πίσω για να κάνετε ένα βήμα μπροστά για το υπόλοιπο της ζωής σας; 🤔


Τούτου λεχθέντος, η διακοπή δεν είναι πάντα η απάντηση. Πριν πάρετε μια βιαστική απόφαση, κάντε έναν έλεγχο αυτο-κριτικής και αναρωτηθείτε πώς μπορεί να συμβάλλετε στη δική σας δυστυχία στη δουλειά σας. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση και καταλήγουν να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους χωρίς πρώτα να προσπαθήσουν να βρουν λύση. Εάν δεν εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας με ευγενική ειλικρίνεια, χάνετε πιθανές ευκαιρίες για τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σας.

Σας προτρέπω να το σκεφτείτε σοβαρά και να ρίξετε μια πρακτική ματιά στην πραγματικότητα της εγκατάλειψης της δουλειάς σας. Αν τα παρατήσετε, να είστε προετοιμασμένοι να εργαστείτε και να καταλάβετε ότι τα πράγματα συνήθως γίνονται πολύ πιο δύσκολα πριν γίνουν καλύτερα. Το να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας είναι δική σας απόφαση, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς άλλος δεν θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες εκτός από εσάς - γνωστά και ως, μην περιμένετε από τη μαμά και τον μπαμπά να χρηματοδοτήσουν τη ζωή σας. Ίσως χρειαστεί να υποβαθμίσετε τον τρόπο ζωής σας και να είστε ευτυχισμένοι με λιγότερα.

Δεν είμαι εδώ για να σας πείσω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά αν αποφασίσετε να τα παρατήσετε, θέλω να είστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι. Εάν έχετε σταθμίσει τις επιλογές σας και αποφασίσατε να φύγετε, εδώ είναι η συμβουλή μου για το πώς να σταματήσετε τη δουλειά σας επαγγελματικά.


ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ

Όλοι αγχώνονται για τη δουλειά μερικές φορές, αλλά πώς ξέρετε πότε είναι πραγματικά η ώρα να τα παρατήσετε; Κατά τη γνώμη μου, είναι πάντα καλή ιδέα να εγκαταλείπετε τη δουλειά σας όταν είστε πραγματικά δυστυχισμένοι. Εάν έχετε περάσει μήνες όπου φοβάστε να πάτε στη δουλειά κάθε μέρα, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Η διαρκής δυστυχία δεν είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτείς ή να υπομείνεις - δεν κερδίζεις κανένα έπαθλο για να κάνεις τον εαυτό σου δυστυχισμένο. Έχετε μόνο μια ζωή!

Σκεφτείτε τι πραγματικά εγκαταλείπετε παραμένοντας σε αυτή τη δουλειά - τον χρόνο, την ενέργειά σας και τη ζωή σας. Καθένα από αυτά είναι ένα πολύ πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο από τα χρήματα. Φυσικά, καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι έχουν λογαριασμούς και ευθύνες. Δεν υποστηρίζω ότι τα χρήματα δεν είναι σημαντικά. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που κρατούν τρομερές δουλειές μόνο και μόνο για να μπορούν να οδηγούν ένα πολυτελές αυτοκίνητο, να έχουν μια ντουλάπα επώνυμων σχεδιαστών ή να κάνουν ένα ταξίδι πρώτης κατηγορίας. Η αλήθεια είναι ότι τίποτα από αυτά δεν αξίζει να ανταλλάξετε την ευκαιρία να εκπληρωθεί πραγματικά. Τα χρήματα δεν είναι ποτέ αρκετά καλός λόγος για να μισήσεις τη ζωή σου από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Από την άλλη πλευρά, σίγουρα δεν πρέπει να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας μόνο και μόνο επειδή πιστεύετε ότι το γρασίδι είναι πιο πράσινο από την άλλη πλευρά. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στην επιχειρηματικότητα και πέφτουν στην παγίδα όπου αυθαίρετα αποφασίζουν ότι είναι φοβεροί, για να ανακαλύψουν αργότερα ότι η αγορά δεν τους εκτιμά όπως εκτιμούν τον εαυτό τους. Τώρα που η κοινωνία έχει κάνει τους επιχειρηματίες cool, πολλοί άνθρωποι υποτιμούν κατά πολύ πόσο δύσκολο είναι να εργάζεσαι για τον εαυτό σου. Η αλήθεια είναι ότι είναι εύκολο να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου και να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι πραγματικά αρκετά καλός για να είσαι επιτυχημένος και σε κλίμακα.

Θα σας αφήσω να μπείτε σε ένα μυστικό: ο κόσμος παίζει στη μέση, αλλά όλη η δράση είναι στα άκρα. Με άλλα λόγια, οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες λειτουργούν στα άκρα. Δουλεύουν περισσότερες ώρες, αναλαμβάνουν περισσότερα ρίσκα και καταπίνουν περισσότερες αποτυχίες από αυτές που είναι διατεθειμένος να περάσει ο μέσος άνθρωπος. Το πρώτο βήμα της διακοπής του καπνίσματος είναι να έχετε την αυτογνωσία για να μάθετε αν η επιχειρηματικότητα είναι όντως η κλήση σας ή απλώς μια σέξι ονειροπόληση.


ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, έχετε δύο επιλογές:

Περιμένετε μέχρι να βρεθείτε σε μια αρκετά σταθερή κατάσταση για τη δική σας ζωή.

Αφήστε τη δουλειά σας και ζήστε πιο ταπεινά (γνωστός και ως, αποκτήστε συγκάτοικους ή επιστρέψτε στο σπίτι).

Τελικά, εξαρτάται από εσάς — πάρτε όποια λωρίδα σας φαίνεται σωστή. Για κάποιους, αυτό σημαίνει προετοιμασία και εξοικονόμηση αρκετά χρήματα για να ζήσουν άνετα. Για άλλους, σημαίνει να πηδήξεις και να βρεις το αλεξίπτωτό σου στο δρόμο προς τα κάτω. Εάν δεν αντέχετε να μείνετε άλλο, ετοιμαστείτε να μετακομίσετε σε ένα μικρότερο διαμέρισμα ή να επιστρέψετε με τη μαμά και τον μπαμπά. Θυμηθείτε, δεν είναι ντροπή να μειώσετε ή να κάνετε ένα στρατηγικό βήμα προς τα πίσω. Όλα έχουν να κάνουν με την ιεράρχηση.


ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Ακόμα κι αν μισείτε τη δουλειά σας, θα πρέπει πάντα να ειδοποιείτε εκ των προτέρων — και να βεβαιωθείτε ότι το αφεντικό σας είναι το πρώτο άτομο που θα το ακούσει. Οι άνθρωποι συχνά μεταδίδουν τα νέα πρώτα σε φίλους και συναδέλφους. Παραλείψτε το δράμα και βεβαιωθείτε ότι το αφεντικό και το ανθρώπινο δυναμικό σας είναι οι πρώτοι που θα το μάθουν.


ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΑΣ ΟΤΙ ΠΑΡΑΙΤΕΙΣΤΕ

Το να λέτε στο αφεντικό σας ότι φεύγετε από την εταιρεία είναι άβολο, αλλά είναι μια συζήτηση που πρέπει να τη διαχειριστείτε κατά μέτωπο. Όποιος κι αν είναι ο λόγος σας - δεν ταιριάζει, έχετε αποφασίσει να αλλάξετε καριέρα, σας ενδιαφέρουν άλλες ευκαιρίες - να είστε προκαταρκτικοί αλλά ευγενικοί. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να έχετε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο εάν είναι δυνατόν. Αυτό αφορά λιγότερο το σεβασμό ή την εγκάρδια συμπεριφορά προς το αφεντικό σας και περισσότερο για πιθανές ευκαιρίες για εσάς. Με τα χρόνια, έχω δει ότι οι άνθρωποι που παραιτούνται αυτοπροσώπως είναι πιο πιθανό να λάβουν αντιπροσφορές επί τόπου. Μερικές φορές, αυτή η προσωπική αλληλεπίδραση οδηγεί σε λίγο περισσότερα χρήματα ή σε μια επίδειξη συμπόνιας που δεν θα είχατε διαφορετικά, και μπορεί ακόμη και να σας κάνει να το ξανασκεφτείτε. Ποτέ δεν ξέρεις.

Εάν, ωστόσο, μια προσωπική συνάντηση δεν αποτελεί επιλογή, το email είναι κάτι παραπάνω από μια χαρά. Στείλτε μια επίσημη επιστολή παραίτησης στο αφεντικό σας ή/και στον επικεφαλής του τμήματος HR. Το βασικό πράγμα που πρέπει να σημειώσετε είναι ότι είναι σημαντικό να είστε σαφείς αλλά ευγενικοί. Δηλώστε την παραίτησή σας και αναφέρετε την τελευταία ημερομηνία εργασίας σας, αλλά και εκφράστε ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία. Ακόμα κι αν ήταν χάλια, τουλάχιστον σας δίδαξε τι δεν θέλετε από τη ζωή - να είστε ευγνώμονες για αυτό! Εάν σας ζητηθεί να κάνετε μια συνέντευξη εξόδου, αυτή είναι η ώρα σας να δώσετε εποικοδομητικά σχόλια. Στην καλύτερη περίπτωση, η εταιρεία θα εξετάσει τη συμβολή σας και θα επανεξετάσει τις λειτουργίες ή την κουλτούρα της για να βελτιώσει τα πράγματα για την επόμενη πρόσληψη.


ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Τέλος, είναι πάντα καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε τις τελευταίες σας ημέρες για να δημιουργήσετε μια ομαλή μετάβαση, τόσο για εσάς όσο και για το άτομο που θα μπει στο ρόλο σας. Αποθηκεύστε και διαγράψτε τυχόν απαραίτητα έγγραφα από τις συσκευές εργασίας σας, ορίστε ραντεβού για αποχαιρετιστήριο καφέ με τους αγαπημένους σας συναδέλφους και δεσμεύστε τυχόν χαλαρά έργα στα οποία έχετε εργαστεί. Προσφερθείτε να εκπαιδεύσετε τον αντικαταστάτη σας και σκεφτείτε να συντάξετε έναν οδηγό πόρων για να τον βοηθήσετε στη διαδικασία ενσωμάτωσης. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει αυτό το άτομο, αλλά θα διευκολύνει τη διαδικασία για τους συναδέλφους σας που μπορεί να χρειαστεί να αναλάβουν τα καθήκοντά σας μέχρι να προσληφθεί μια νέα πρόσληψη.

Τελικά, η ζωή σας εξαρτάται από εσάς. Δεν μπορώ να σας πω αν είναι σωστό ή λάθος να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας, αλλά αν διαβάζετε αυτό το ιστολόγιο, νομίζω ότι μπορεί να έχετε ήδη την απάντησή σας. 😉


ΠΗΓΗ: GARY VAYNERCHUK
20 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page